pondělí 28. ledna 2013

Nike Mercurial Vapor IV aneb staňme se lepšími lidmi



Ke zpracování reklamy jsem si vybral jednu z největších a světově nejrozšířenějších značek – Nike. Reklamní kampaně této společnosti mi jsou velmi známé a to především proto, že se ve sportovním prostředí pohybuji mnoho let. Dovolím si proto tvrdit, že dokáži reflektovat vývoj, kterým reklamy této značky prochází.

Ke správnému tréninku musí vždy patřit i správná výbava. Toto tvrzení je pravdou, kterou si dnes jen málokdo dovolí zpochybnit. Na provozování každého sportu je nutné nebo alespoň velmi užitečné používat správnou obuv, oděv nebo jinou pomůcku. Je to ale skutečně nezbytné? Do jaké míry? Podstatou reklamních kampaní sportovních značek je nabídnout kupujícímu zboží, které maximalizuje jeho potenciál, umožní mu plně prosadit svůj talent nebo jen zpříjemní čas strávený takovou aktivitou.

Zjednodušeně tedy můžeme vidět tuto korelaci tak, že s lepší výbavou, dosáhneme lepších výkonů. Zde se ale dostáváme na šikmou plochu. Platí ale tento vztah vždy? Kdy ano? Každý běžný člověk se zdravým rozumem si sám uvědomí, že s běžeckými botami se mu poběží závod snadněji nebo alespoň méně bolestivě než naboso. To ovšem není úvaha, kterou se marketingové oddělení zabývá. Zlom nenastává v moment, kdy se zákazník rozhoduje, zdali boty koupí nebo ne, ale při úvaze, jestli si má koupit právě obuv značky Nike. V ten moment začínají působit podněty z reklam, které často rozhodnou o výsledku.

Jaká je motivace průměrného člověka koupit si zboží, které je dražší? Pomineme-li faktor společenského uznání, které může pramenit ze zakoupení tohoto produktu, vyvstane otázka, v čem je Nike lepší než neznačkový výrobek? Odpověď na tuto otázku se skrývá v reklamě. To reklama a ne zkušenost nás často přesvědčuje o kvalitě.

Reklamní spoty značky Nike ale přesáhly tento rozměr. Jejich výrobek už nadále nenabízí jen plné využití lidského potenciálu, nabízí mnohem více. Pozoruji, že všechny upoutávky této firmy útočí na nenaplněnou podstatu člověka, na přání, sny a fantazie. Chceme se stát svými dokonalými obrazy, chceme být těmi lepšími lidmi a právě to je nám nabízeno za sumu, která je najednou v porovnání směšná.

 K čemu je sportovně nenadanému člověku zakoupit si tento výrobek, když nemá potenciál, který by tím mohl využít? Není již potřeba být profesionální sportovec, abychom dosahovali neuvěřitelných výsledků, Nike nám to přece umožní svými výrobky! Povšimněme si, že tímto směrem jsou vedeny všechny reklamní kampaně. Mnohá hesla mají povzbudit, motivovat, vzedmout pocit hrdosti, ale k čemu? Jednoduše ke koupi výrobku, nikoli sportovním výkonům. 

Vidíme lidi, kteří se potí, kteří se překonávají, chceme vidět, jak to skončí. Skončí to vždy úspěchem, cíle jsou vždy dosaženy, a proto často vidíme ve značce symbol něčeho, co sami nedokážeme dosáhnout, tedy vlastě dokážeme, za nyní přijatelnou cenu.  Záleží prodejci na tom, aby byl zákazník úspěšný? V reklamě záleží na tom, aby známý a úspěšný člověk tento produkt podporoval, protože pak se zdá logicky jasné, že díky tomu můžeme jít ve stejných šlépějích vedoucích k úspěchu.

Jako konkrétní reklamu jsem si vybral ukázku nových kopaček v podání Christiana Ronalda, zde k shlédnutí na youtube: http://www.youtube.com/watch?v=iO_Q_-xO1tM
Začíná tajemně, prezentací proti sobě stojících soupeřů. Těmi soupeři nejsou stroj a člověk, ale stroj a boty. Automobil s největším zrychlením a kopačky s největším zrychlením. Tento banální popis je potřeba pro uvědomění si absurdity souboje. Hudba a záběry jako z krimi filmu nás přesvědčují o tom, že se staneme svědky něčeho nevídaného. Barevný filtr na kameře také není náhodou, je potřeba co nejvíce zvýraznit zlatavou barvu bot, která má zajisté navozovat pocit nesmírné hodnoty. Nikoho nepřekvapí výsledek, který končí tradičně vítězstvím.
 
            Nenechme se mýlit tím, že běžcem je známý sportovec. Pravým nositelem tohoto pokladu má být zákazník, proto vidíme tak velký důraz na prostředek a ne člověka, který cíle dosáhne. Dosáhnout takového výkonu totiž můžeme my všichni. To, že se po zakoupení výrobku ukáže, že tomu tak (ne příliš překvapivě) není a že šaty nedělají člověka, už prodejci nemusí dělat těžké srdce, dosáhl svého.
Michal Dostál 28.ledna 2013

Žádné komentáře:

Okomentovat