čtvrtek 13. prosince 2012

Dove vs.Victoria's secret




Určite ste si už všetci všimli obe tieto reklamy. Obrázok, ktorý spája dve rôzne kampane, koluje na internete už nejaký ten čas. Najzaujímavejšie sú však reakcie a diskusie, ktoré môžete nájsť hneď pod ním. Príspevky sa pomerne dosť líšia. Jedni považujú ženy na hornom obrázku za vychudnuté, iní ich považujú za „novodobé Afrodity“, čiže každá iná žena, ktorá nevyzerá ako ony, je beznádejne OUT a nezaujímavá. Ženy na dolnom obrázku niektorí považujú za „normálne“, no čo ma zarazilo, hovoria o nich aj ako o neskutočne obéznych!
Tu vidíme vplyv módneho priemyslu, ktorý diktuje všetko to, čo sa bude nosiť, ako sa to bude nosiť a kto si bude môcť dovoliť si to obliecť so svojou postavou. Stretávame sa poväčšinou len s reklamami, kde sa na nás usmievajú nalíčené modelky. Bez chybičky, bez vrások, bez kíl navyše... bez všetkého s čím bojuje „normálna“ žena. Priemysel túži mať všetko dokonalé, potrebuje pritiahnuť pozornosť potencionálnych zákazníkov. To sa mu darí vďaka týmto kráskam. Možno si uvedomujú, že mladým dievčatám diktujú to, ako majú vyzerať. Je jasné, že keď vidí nejaká puberťáčka v každej reklame v televízii, na každom reklamnom plagáte či billboarde vyformovanú štíhlu ženu, chce byť ako ona. Vďaka tomu začne chudnúci maratón, ktorý v konečnom dôsledku jej mladému telu môže len uškodiť.
Reklamám sa nevyhneme, avšak mali by sme ich oddeliť od skutočnosti. Realita je vždy iná. Tieto modelky môžu byť chudé, avšak ich fotky môžu byť upravené niekoľkokrát v počítačových programoch. Môžu byť pekne nalíčené, avšak ak by ste ich stretli niekde pri nákupoch ovocia či zeleniny, niekedy by ste ich nespoznali (pretože vyzerajú úplne inak). Tak ako vnímame reklamy, by sme nemali vnímať realitu. Nie všetko dokonalé je krásne. Ako hovorí známa pravda: „ Nie je všetko zlato, čo sa blyští!“
A nakoniec sa vráťme k obrázku. Vidíme veľký rozdiel v tom, ako sú nafotené tieto ženy. Nevravím, všetky sú krásne. No ale ženy na hornom obrázku boli fotené osamote, ich fotky sa mohli nechať upravovať, mohli im pridať tu a tam farby, odobrať nejaké tie nerovnosti... Ženy na spodnom obrázku sú fotené všetky na jednu fotku, v jeden čas, príjemne sa usmievajú a pravdepodobne na nich nič nebolo upravované. Ak mi však niekto povie, že sú obézne, tak si myslím, že je chorý. Je vidno, že majú radosť zo života, sú spokojné, samy sebou, na nič sa nehrajú. Myslím si, že sú to reálne ženy, ktoré majú doma rodiny, majú svoju prácu a zaujímajú sa aj o niečo iné ako je ich postava a tvárička, pretože našli zmysel života niekde inde.
Nevravím, že cvičiť, jesť podľa nejakého jedálnička nie je fajn, ale mali by sme si uvedomiť, hlavne my mladé, že ľudia nás budú milovať aj také, aké sme. Netreba sa hnať za veľkosťou XS ak meriate 180cm. Netreba sa vážiť každý deň a tvrdiť si, že tie kilá ešte pôjdu dole, keď dobre viete, že máte ťažké kosti a už aj tak nemáte čo zhadzovať. Treba sa hlavne mať rada, taká aká ste a to ostatné príde samo. A potom budete môcť robiť reklamy vy samé. Reklamu na plnohodnotný život !
                           
                                                                                             Barbora Bulková


Žádné komentáře:

Okomentovat